De loonstrook in Nederland, België en Duitsland

Tijd: 9.15 - 15.15 uur
Locatie: Seats2Meet Station
Stad: 's-Hertogenbosch

Aan de hand van loonstroken maken we een praktische vergelijking tussen de regelgeving in Nederland, België en Duitsland. Met telkens de overeenkomsten en verschillen in sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht, aanvullende arbeidsvoorwaarden en verzekeringen. Waar op te letten in de loonadministratie als er verschillende landen betrokken zijn: de theorie vertaald naar de praktijk van de concrete loonstrook.

  • Omschrijving Open or Close

    Tijdens deze studiebijeenkomst maken we aan de hand van loonstroken een praktische vergelijking tussen de regelgeving in Nederland, België en Duitsland. Hierbij komen telkens de overeenkomsten en verschillen aan bod in sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht, aanvullende arbeidsvoorwaarden en verzekeringen.

    Wat houdt een medewerker in deze respectievelijke landen netto over van hetzelfde brutoloon en dezelfde arbeidsvoorwaarden? Wat kost het de werkgever? Welke inhoudingen zijn wettelijk verplicht en welke arbeidsvoorwaarden zijn gebruikelijk?

    Waar moeten Nederlandse organisaties aan denken als ze lokaal personeel aannemen in Duitsland of België? Wat te doen als een werknemer verhuist naar een ander land, of gaat werken in 2 landen? Wat betekent dit dan concreet op de loonstrook? Wat moet je als organisatie doen volgens de wettelijke voorschriften, wat kun je daarnaast onderling allemaal extra afspreken?

    Tijdens deze studiedag vertalen we de theorie naar de praktijk van de concrete loonstrook: waar in de loonadministratie op te letten als er verschillende landen betrokken zijn.

  • Sprekers Open or Close

    De sprekers tijdens dit seminar zijn René de Veth, Birgit Scherpenborg en Birgit Killens.

    René de Veth RPP
    René de Veth is specialist internationale payroll. Hij is plaatsvervangend directeur van Interfisc in Voorburg, een organisatie die full-service HR & payroll-oplossingen biedt voor bedrijven met internationaal personeel in Noord-West Europa. Voordat hij bij Interfisc kwam, werkte hij voor een van de big 4 in de internationale praktijk. In zijn huidige rol komt hij bij veel verschillende bedrijven in Europe over de vloer en legt hij uit hoe de Nederlandse wetgeving op de loonstrook verwerkt moet worden, daarbij rekening houdend met de verschillen in terminologie tussen de landen binnen Europa.

    Birgit Scherpenborg
    Birgit Scherpenborg is werkzaam als adviseur ('Diplom-Kauffrau') voor het Duitse accountantskantoor KPP Steuerberatungsgesellschaft mbH in Kleve. Zij heeft zich gespecialiseerd in grensoverschrijdende advisering van werkgevers en werknemers die zowel in Nederland als in Duitsland actief zijn. Dagelijks begeleidt zij Nederlandse bedrijven bij het zetten van de eerste stappen op de Duitse markt. Zij beschikt over omvangrijke kennis van de wetgeving in Nederland en Duitsland en weet vanuit de praktijk waar de verschillen en struikelblokken zitten. Naast het opzetten van de salarisadministratie is zij specialist in het implementeren van salary-splits en in de bijbehorende aangiftes inkomstenbelasting.

    Birgit Killens
    Birgit Killens is Manager van Interfisc België NV, de internationale desk van de Interfisc groep. Zij begeleidt dagelijks ondernemingen die hun markt over de eigen grens heen uitbreiden door een of meer werknemers in een ander land aan te werven en daarbij geconfronteerd worden met de lokale wetgeving en (mentaliteits)verschillen op het gebied van sociale zekerheid, fiscaliteit, arbeidsrecht, aanvullende arbeidsvoorwaarden en welzijn en gezondheid. Zij kan putten uit een rijke ervaring aan zowel het voeren als het coördineren van salarisadministraties in Nederland, België, Frankrijk, UK en Duitsland. Zij is gespecialiseerd in het implementeren van salary-splits in de salarisadministratie.

  • Programma Open or Close

    09.15 uur  Ontvangst

    09.30 uur  Het fiscale en sociale wettelijk kader (NL, DU, BE)
    •    Vergelijking van het “kale” bruto-netto traject in de 3 landen, bij wonen en werken in dat land
    •    Wat kost een gelijk brutoloon een werkgever in NL, BE en DU
    •    Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de 3 landen

    11.00 uur  Pauze

    11.15 uur  Compensation en benefits (NL, DU, BE)
    •    De auto van de zaak en de verwerking op de loonstrook
    •    Het 2e pijlerpensioen op de loonstrook
    •    Arbeidsongeschiktheid en loondoorbetaling in de 3 landen
    •    Onbelaste onkostenvergoedingen in de 3 landen

    12.45 uur  Lunchpauze

    13.30 uur  Situaties met salary split (NL, DU, BE)
    •    Casus: salary-split BE-NL met BE sociale zekerheid
    •    Casus: salary-split DU-NL met DU sociale zekerheid
    •    Casus: salary-split NL-BE of DE met NL sociale zekerheid

    15.15 uur  Afsluiting

  • Voor wie? Open or Close

    Deze studiedag is bedoeld voor payroll-professionals en salarisadministrateurs, belastingadviseurs en medewerkers van bedrijven die regelmatig werknemers naar het buitenland uitzenden of die juist buitenlandse werknemers naar Nederland halen. Voor professionals die beter wegwijs willen raken in de problematiek van loonadministratie over verschillende landen. Dus met name voor:

    •    Payroll-professionals
    •    Loon- en salarisadministrateurs
    •    HR- en P&O-medewerkers
    •    Belastingadviseurs
    •    Andere adviseurs met een internationaal werkveld

  • Algemene informatie Open or Close

    Datum
    Donderdag 30 mei 2024, 09.30 - 15.15 uur (ontvangst vanaf 09.15 uur).

    Locatie
    Seats2meet Centraal Station
    Stationsplein 161 (stationshal)
    5211 BP 's-Hertogenbosch

    Neem vanaf het Stationsplein de (rol)trap naar boven. Bovenaan in de stationshal vindt u direct aan uw linkerhand (tussen Hema en Ako) de ingang naar Seats2meet. Neem de lift naar de vierde verdieping.
    Als u met de auto komt, is parkeergarage Paleiskwartier (achterzijde station) veelal het makkelijkst bereikbaar.

    Kosten
    De kosten van dit seminar bedragen € 495,- (excl. btw). Dit bedrag is inclusief koffie, thee en lunch. Tevens krijgt u diverse praktische handouts.

    Opleidingspunten (in aanvraag)
    NIRPA/RPP: 71 punten (scholing-kennis) (NIRPA heeft dit seminar in 2023 nog gewaardeerd als 'Excellent')
    RB: 2,5 punt fiscaal en 2,5 punt niet-fiscaal
    NOAB: 5 punten (alleen op verzoek)
    NOB: Leden van de NOB kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (4,75 uur/punten).
    NOvA: Leden van de NOvA kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (4 punten PO)
    NBA: Leden van de NBA kunnen zelf beoordelen of deze cursus passend is. Als bewijs van deelname ontvangt u een certificaat (4,75 uur/punten).

    PEs2021 25

    Verhinderd?
    Indien u verhinderd bent mag uw plaats altijd door een vervanger worden ingenomen. Tot vier weken voor aanvang kunt u annuleren. Hierbij berekenen wij u € 150,- administratiekosten (excl. btw). Bij annulering binnen vier weken voor aanvang wordt het volledige inschrijfgeld in rekening gebracht.